Stencil:
Stencil uygulaması yaptığınız fırça mutlaka kuru olmalıdır. Sulu kıvamda boya ya da ıslak bir fırça ile bu teknik başarılı olmaz.
Verniğini sürdükten sonra objeniz kullanılmaya hazır.
vernik çatlatma:
Tamamlanmış objenize 1. verniği sürün ve kurumaya bırakın. Çatlatmanızın güzel olabilmesi için 1. kat vernik iyice kuruyana kadar bekleyin ve ısıtıcı, fön gibi cihazlar kullanmayın.
2. kat verniği sürün ve tekrar kurumaya bırakın. Ortalama kuruma süresi 4 - 6 saattir. 2. kat vernik kurudukça çatlama gerçekleşir.
Obje iyice kuruduktan sonra pamuklu bir bez yardımıyla yağlı boya sürerek çatlakların dolmasını sağlayın. Çatlaklara süreceğiniz yağlı boyanın rengi objeyle kontrast yaratırsa çatlaklar daha güzel meydana çıkacaktır.
Son olarak panomuzu sprey vernik ile vernikliyoruz.
patine:
Patina işlemi bir bezle veya fırça ile yapılabilir. Kuru bir bezin (penye kumaşı) üzerine biraz Patina cilası alınır, üzerine çok az kullanılan boya alınıp yüzeye sürülür. Aynı işlem paletin içinde Patina cilası ile yağlı boyanın karıştırılıp fırça ile sürülmesiyle de yapılabilir. Yüzey kullanılan boyanın renginde bir cila tabakası ile kaplanmış olacaktır. Daha sonra kuru bir bezle ışıklı gözükmesini istediğiniz yerlerden Patinayı siliyoruz. Böylece eskitme işlemi yapılmış olur.
Patina cilası koruyucu bir tabaka oluşturduğu için verniklemek gerekmez. İstenirse Mat Sprey Cila ile verniklenebilir.